Tjänsteutveckling

Det värker i nacken och jag måste byta position. Sittligger i soffan med min iPad lutad mot benen. När jag rör mig är det som att blicken skiftar fokus. Från att bara ha sett filmen får jag syn på mitt ansikte som reflekteras på skärmen. Alldeles nyss var det som om jag inte var där. Uppslukad av det jag såg befann jag mig som på en annan plats. Jag var i filmens värld och där för en stund kroppsligen frånkopplad.

Så skriver jag i inledningen till en utställningstext för Borås konstmuseum. Det handlar om utställningen Screens & mirrors (2016) där besökaren får uppleva en labyrintisk tillvaro som speglar vår tids förändrade åskådarpositioner med bildvärldar som låter oss ledas och missledas genom bildvärldar som bjuder in och reflekterar tillbaka.

Kulturen ger utrymme, utrymme för reflektion, omtag och nya perspektiv. Den är meningsskapande och kan hjälpa oss att få syn på oss själva och att se på saker på nya sätt. Ändå når den alltför sällan utanför sina egna områden. Som verktyg, i bemärkelsen ingång, kan kulturen ge oss möjlighet att prata om värden som ofta effektiviseras bort. I slimmade organisationer är tydlighet och effektivitet starka värden, medan osäkerhet och mångfald av perspektiv ofta anses svårare att hantera trots att det är nödvändigt för nya insikter och ny kunskap.

Eftersom konsten har en unik förmågan att hantera ambivalens kan den fungera för att få syn på motsägelsefulla eller mångdimensionella aspekter i vår dagliga verksamhet.

I de tjänster jag utvecklar och genomför fungerar kultur som katalysator för att på djupet förstå vikten av utrymme för reflektion, som en arbetsmiljöfråga, något som är helt centralt för att förstå sig själv som människa och för ett socialt hållbart arbetsliv.

Partsrådet – Hållbart arbetsliv

Partsrådet erbjuder stöd till representanter för arbetsgivare och fack i statliga verksamheter. Partsrådet – Hållbart arbetsliv stöttar verksamhetsutveckling för långsiktig social och organisatorisk hållbarhet, och erbjuder därför förebyggande insatser för att motverka ohälsa, efterhjälpande insatser för återgång till arbete efter sjukfrånvaro, främjande insatser för att skapa engagemang samt utvecklande insatser för att möjliggöra lärande och karriär.

Hösten 2019 utvecklade jag åt Partsrådet – Hållbart arbetsliv tre tjänster under ett paraply kallat Hållbarhetens konst. När pandemin kom blev det komplicerat att genomföra planerade pilotprojekt för att godkänna tjänsterna eftersom de inte gick att genomföra workshops i den vardagliga arbetsmiljön, och för att statlig personal kom att arbeta hemifrån. Det dröjde ända tills mitten av 2021 innan vi kunde genomföra de första pilotstudierna, då utifrån idén att pröva i utemiljön istället för i innemiljö. Tjänsten Vår tid lämpade sig för detta för att vi kunde utgå från den offentliga konsten. Det visade sig mycket lyckat och tjänsten blev den första att bli godkänd och avropningsbar.

Hållbarhetens konst bestod av tre tjänster som alla tog avstamp i konst och populärkultur i syfte att ge nya perspektiv på arbetslivet. Gemensamt för de tre tjänsterna inom ramen för Hållbarhetens konst var att de gav utrymme för reflektion i och om våra statliga arbetsplatser. Tjänsterna var utformade som workshoppar och stöttade att ge plats för hela människan – och för alla människor – i organisationen.

Tjänsterna byggde alla på överbryggning som metod. De bestod av två delar där den första utgick från konst och kultur för att sedan brygga över till den andra delen som, utifrån samma frågeställningar som i del ett, handlade om den egna vardagliga verksamheten. Överbryggningen ledde till en form av progression där workshopen började i något utanför verksamheten för att sedan öppna för nya sätt att se och sedan få nya perspektiv med sig in i den egna arbetsmiljön.

Tjänsterna beskrevs såhär:

Hållbarhetens konst – Vår tid
Kan utrymme för reflektion förändra något i ditt eget dagliga arbete, i din arbetsgrupp eller i hela organisationen? Med tjänsten Vår tid får grupper som arbetar tillsammans chansen att stanna upp och titta tillbaka på det redan genomförda. För att få syn på det som inte är synligt i vardagen tar vi konsten till hjälp.

Vår tid skapar möjlighet att tala om tid på andra sätt än som något det råder brist på, något som sätter press på oss. Genom att ta del av tjänsten får ni utrymme att tala och tänka om tid, liksom att reflektera över hur tid hänger ihop med hållbarhet. Tjänsten syftar till att se sina egna insatser samt olika typer av projekt och förändringsarbeten ur ett nytt och större perspektiv.

Hållbarhetens konst – Våra rum
Sällan har vi pratat så mycket om var, i vilka rum, vi arbetar än i pandemins efterdyningar. En hållbar arbetsmiljö rymmer långt fler aspekter än faktiska och fysiska. Hur är det att vara du på arbetsplatsen? Hur känns det att vara du i dina olika rum. Att få pröva metoder för att till exempel motverka känslan av upplevd ensamhet i sin arbetssituation leder till att både stärka individen och gruppen. Genom att ta del av tjänsten Våra rum kan organisationen skapa utrymme för reflektion över såväl den enskilda medarbetarens som gruppens vardagliga arbetssituation kopplad till ett hållbart arbetsliv.

Våra rum utgår från er arbetsplats. Med hjälp av ett scenografiskt koncept skapas en rumslig dynamik för en gemensam upplevelse av ljudverk som anknyter till existentiella aspekter av det egna arbetet, såsom ansvar, utsatthet, ensamhet, empati, makt och samvete. Genom lyssnandet i den förhöjda miljöupplevelsen skapas förutsättningar för samtal och fördjupad reflektion över den egna vardagliga arbetssituationen.

Hållbarhetens konst – Våra föreställningar
Vi har fler bilder och förställningar än vi tror om arbetsplatser och yrkesroller – hur det är i poliskårer, i häktet, vid olika gräns- och tullstationer runt om i världen. Hur kan vi förstå dessa föreställningar? Var kommer de ifrån? Och hur kan vi arbeta med att förhålla oss till och leva med dem? Med tjänsten Våra föreställningar får grupper som arbetar tillsammans chansen att reflektera kring hur representation av yrkesgrupper och miljöer spelar in för medborgares förväntningar.

Föreställningarna om vår verksamhet har betydelse – oavsett om de stämmer eller ej. Representationer av yrkesgrupper och miljöer i teveserier, filmer, spel och medier må vara stereotyp och av varierande sanningsgrad, men de präglar medborgarnas föreställningar och därmed förväntningar.

I tjänsten Våra föreställningar tar vi vägen via filmen och populärkulturen för att medvetandegöra en mer komplex bild av oss själva i våra yrkesroller. Att få utrymme att reflektera över den egna rollen kopplad till omvärldens medvetna och omedvetna föreställningar och förväntningar ger verktyg för att kunna implementera nya insikter i vår vardag.